En el seu escrit la Jutgessa conclou que les investigacions realitzades han permès constatar que la concessió del contracte del Servei de Neteja i Recollida i Tractament de Residus de Sabadell a favor d’SMATSA va ser indiciàriament fruit de les maniobres planificades, organitzades i dirigides per membres del govern municipal a mans del PSC, càrrecs de confiança i de responsables de les empreses SMATSA i VENDEX, amb la col·laboració de funcionaris municipals.
Unes maniobres orquestrades amb la finalitat que l’empresa guanyadora fos SMATSA per un import de 18.522.000 euros i una durada de 15 anys més 5 de pròrroga, vulnerant el procediment legal establert, com la naturalesa i la tipologia del contracte, la seva durada i la garantia exigida. A SMATSA únicament se li va requerir una garantia equivalent al 0,2335 % de l’import de l’adjudicació, enlloc del 5% que estableix la llei 30/2007 de contractes del sector públic. Garantia que no va poder dipositar fins 40 dies més tard de l’adjudicació, però, tot i això, el govern del PSC li va adjudicar el contracte sense haver dipositat la garantia.
La Jutgessa detalla els actes il·lícits acreditats a partir d’una minuciosa investigació que permet concloure que gràcies a ells es va adjudicar el contracte a favor d’SMATSA:
- Participació de l’empresa en el contingut dels Plecs de condicions abans de la publicació del concurs, per tal de sortir beneficiada.
- Trobades entre responsables d’SMATSA i autoritats i funcionaris municipals per influir en els equips de redacció i tribunals de contractació, destacant que els criteris subjectius prevalguessin en l’adjudicació, ja que SMATSA no podia competir econòmicament.
- Obtenció d’informació privilegiada de forma cautelosa.
- Apartar del procés a funcionaris que podien “perjudicar” l’adjudicació a SMATSA.
- Pagament de viatges (14, entre 2009 i 2012) a responsables polítics (entre els beneficiats l’actual alcaldessa Marta Farrés) i funcionaris municipals, amb un import total pagat per SMATSA de 21.636 €.
- Contractacions laborals a SMATSA (17 de documentades) sense seguir els canals legals, sinó a partir de les dades enviades per persones relacionades amb el govern municipal del PSC.
- Pagament de dinars i sopars per part dels responsables d’SMATSA, i de la seva matriu VENDEX, al restaurant de Paco Bustos, MIGAS Y MUCHOS MÁS, i a restaurants de luxe.
- Lliurament directe de diners a càrrecs públics per part de responsables d’SMATSA.
- Finançament d’actes oficials de l’Ajuntament i d’entitats per part d’SAMATSA a sol·licitud del govern.
- Finançament indiciàriament il·lícit de 100.454,72 euros per part d’SMATSA de l’acte de presentació de la campanya electoral de Manuel Bustos de 2011 no comptabilitzats, ni fiscalitzats, ni declarats legalment, encobrint les despeses electorals abonant-les a nivell particular, a través de la societat Migas y Mucho Más i instant a empresaris a facturar la despesa a actes diferents vinculats al PSC (Festa de la Rosa).
- Des del govern es va voler donar una aparença externa de legalitat a tot el procés d’adjudicació amb la participació d’entitats, mitjans de comunicació, Col·legi d’Enginyers o de la Diputació de Barcelona.
La jutgessa conclou que els actes comesos poden ser constitutius de varis il·lícits penals: Prevaricació; Tràfic d’influències; Suborn; Falsedat documental; Infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets; Blanqueig de capitals i Delicte electoral, comesos presumptament per:
- Manuel Bustos Garrido. Alcalde de la ciutat. Va tenir un paper actiu en tot el procés d’adjudicació. Tenia ple coneixement de l’adjudicació del contracte a mida a SMATSA.
- Paco Bustos Garrido. Regidor d’Espai públic i responsable del Servei de neteja. Va tenir un paper actiu en totes les presumptes irregularitats comeses. Va signar l’adjudicació del contracte amb coneixement de les irregularitats. Va pagar factures anticipades a SMATSA per manca de liquiditat.
- Xavier Izquierdo Vilavella. Coordinador d’Espai públic. Va tenir un paper actiu en totes les presumptes irregularitats comeses. Va facilitar informació d’interès a SMATSA i va mantenir reunions secretes amb els responsables d’SMATSA.
- Eugenio Ángel Díaz Fernández. Gerent d’SMATSA. Va tenir un paper actiu en totes les presumptes irregularitats. Es va reunir secretament amb Paco Bustos i Xavier Izquierdo. Va pagar els viatges, els sopars i l’acte electoral del PSC. Sol·licita el pagament avançat de factures per la insolvència d’SMATSA.
- Gervasio Rolando Rodríguez Acosta. President del grup VENDEX, matriu d’SMATSA. Va participar en la falsificació del personal a subrogar i dels costos reals. Es va reunir d’amagat amb Manuel i Paco Bustos. Va tenir informació d’interès i sobre la puntuació final abans de fer-se pública. Va pagar sopars i actes.
- Maria Lourdes Millat Medina. Directora de l’Àrea econòmica del Grup VENDEX a Catalunya.
- Maria Isabel Carrasco Álvaro. Treballadora de la gestoria GAFISA, depenent laboralment de Gervasio R. Rodríguez. Va estar al corrent de tot el procés d’adjudicació. Coneixedora de la insolvència d’SMATSA.
- Francesc Feliu Rosell. Responsable de la Secció de Residus municipal. Va redactar les clàusules tècniques de la concessió. Tenia coneixement de la manca de liquiditat d’SMATSA. Va participar en reunions amb els responsables d’SMATSA i va participar en viatges pagats per SMATSA.
- Ricardo Garrido Ruiz. Responsable adjunt d’Espai públic de l’Ajuntament. Va participar en la filtració a Eugenio Á. Diaz del Plec de condicions del nou concurs. Tenia coneixement dels problemes de liquiditat d’SMATSA a l’hora de dipositar la garantia i va realitzar actuacions per cobrir la manca de liquiditat.
- Joan Figueras Llorens. Cap de Secció dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament. Va adequar les clàusules administratives del concurs als interessos d’SMATSA. Coneixedor dels problemes d’SMATSA per afrontar la garantia va impulsar accions en benefici de l’empresa. Va redactar i emetre un informe jurídic en relació als avals bancaris a SMATSA que no coincideix amb la realitat.
- Cristian Sánchez García. Secretari d’Organització de l’Agrupació local del PSC. Va fer d’intermediari en els pagaments i l’emissió de factures per l’acte de presentació de la campanya electoral de Manuel Bustos.
D’altra banda, la Jutgessa acorda el sobreseïment provisional d’altres persones imputades: Juan Manuel Seijas; Ana Mª Carrasco; Marina Taltavull; Victoriana Herrera; María Lluísa Briguer; María Rosa Quirante; Montserrat Martínez; Xavier Romero i el sobreseïment lliure d’Antonio Portillo Aybar.
Finalment, la Jutgessa desestima les peticions de sobreseïment de la causa sol·licitades per alguns imputats i dona trasllat de l’escrit a les parts perquè, en el termini de 10 dies, sol·licitin el sobreseïment o l’apertura de judici oral i formulin els corresponents escrits d’acusació.
Des de la Plataforma SBDLC valorem molt positivament aquestes conclusions emeses per la Jutgessa d’instrucció, que detallen i confirmen totes i cadascuna de les actuacions presumptament il·lícites dutes a terme pel govern del PSC, funcionaris, càrrecs de confiança i responsables d’SMATSA amb la finalitat d’adjudicar la concessió del Servei de Neteja de manera fraudulenta a aquesta empresa. En conseqüència, com acusació popular, SBDLC sol·licitarà l’apertura de judici oral i emetrà el seu escrit d’acusació.
Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció
Sabadell, 2 de novembre de 2021